2013.04.08
Három-nullával kezdett a címvédő Fino legénysége!


Meggyőző játékkal nyerte meg a bajnoki döntő első felvonását a Fino Kaposvár a Kecskemét ellen. A vendégek az első két szettben szinte hiba nélkül játszottak, ám a hajrá mindkét alkalommal a nagy koncentrációval játszó somogyiaké volt. A harmadik szettben aztán kijött a két csapat közötti tudáskülönbség, így megérdemelten aratott 3:0-s sikert a házigazda a bajnoki döntő nyitányán.


Nem kezdte megilletődötten a bajnoki döntő első mérkőzését a Kádár Kecskemét együttese. A vendégek a játszma elején Dorcsák és Farkas pontjainak köszönhetően 4-2-es előnyre tettek szert. Gergye 6-6-nál egyenlített, a következő két találatot azonban ismét a Gyurkó-legénység vitte be. A technikai után rendezte a sorait a Kaposvár, Gergye újra egalizált, Juhász nyitása után pedig 10-8-ra már a Fino vezetett. A Kecskemét rögtön ki is kérte első idejét, amivel ugyan tartani tudta a lépést a hazaiakkal, de a remekül játszó Kovács Zoltánt nem tudta megakadályozni a pontszerzésben. A játszma utolsó szakaszának 16-14-ről veselkedett neki a két együttes. Gyurkó Sándor 18-14-nél a második idejét is kénytelen volt kikérni. Sikerült is felráznia csapatát, amely elsősorban Szappanosnak köszönhetően 18-17-re jött fel, majd 19-19-nél ki is egyenlített. Geiger András és Kovács Zoltán fontos pontjai után Dávid Csanád a hálóba vágta a labdát, ezzel átvette a vezetést a Kecskemét. 21-22 után viszont óriási hajrával faképnél hagyta ellenfelét a házigazda. Geiger ászai valamint Kovács remek centermunkája meghozta a 25-22-es szettgyőzelmet, (1-0)!


A második játszma eleje szinte pontra pontosan úgy nézett ki, mint az elsőé. A Kecskemét elhúzott 6-4-re, Gergye egyenlített, ám a techikainál újra a vendégek vezettek két egységgel. Geiger remeklése után 9-8-nál már a Fino volt előnyben, 14-12-nél Gyurkó Sándor ki is kérte első idejét a játszmában. Volt eredménye, hisz a második technikai szünetben 16-15-re már az ő csapata vezetett. 17-15 után sem rogyott meg a Fino: jött Gergye hatalmas pontja, majd Juhász takarta be Dorcsákot. Geiger elemi erejű bombája már a 22-20-as vezetést jelentette, Kovács pedig 22-21 után nyugtatta meg a mintegy hatszáz hazai szurkolót. Pedig még volt min izgulni, a Kecskemét ugyanis 23-23-nál egyenlített. A hajrát azonban ismét a Kaposvár bírta jobban: előbb Dávid Csanád, majd Gergye Roland ünnepelhetett pontot. Utóbbi blokkja után tombolt a csarnok, hisz ezzel nyerte meg 25-23-ra a második szettet a Fino, (2-0)!


A harmadik játszmában 5-5-ig felváltva estek a pontok, ezután robbantott a Fino, Geiger és Dávid közreműködésével 8-5-re húzott el a címvédő. 11-7-nél már négy egység volt a különbség, amit Gyurkó Sándor sem bírt cérnával. Az időkérés után jött csak bele igazán a játékba a Demeter-legénység: Geiger és Gergye is remekelt, aminek újabb négy szerzett pont lett az eredménye. A két gárda 16-8-nál vonult pihenőre. A Fino a folytatásban sem engedte kibontakozni ellenfelét, magabiztos előnyét a hajrára is megtartotta. 23-16-nál már a legpesszimistább szurkolók is tapsolni kezdtek. Jól tették, hisz a Kovács meccslabdához juttatta a csapatot, Geiger pedig 24-19 után be is verte azt, (3-0)!


A bajnoki döntő első mérkőzésén a jobb csapat nyert, ilyen arányban is megérdemelten. Folytatás, pénteken 18 órakor Kecskeméten.


Fino Kaposvár - Kádár Kecskemét 3-0 (22, 23, 19)
Kaposvár, 500 néző. V.: Hóbor, Éva T.
Fino Kaposvár: Juhász P. 8, Magyar B. 1, Geiger A. 12, Gergye 16, Kovács Z. 16, Dávid C. 9. Csere: Dömötör, Deák (libero). Edző: Demeter György
Kecskemét: Tigyi 3, Tóth A. 3, Szappanos 2, Farkas P. 13, Dorcsák 2, Pádár 15. Csere: Török R. 2, Csányi, Szabó T (libero). Edző: Gyurkó Sándor

Demeter György: Látszik, hogy már rég játszottuk komoly tétmérkőzést. Az első két szettben maximálisan odafigyeltünk és ez hozta meg a sikert. A harmadik szettben felőröltük a keveset hibázó és jól játszó ellenfelet.

Gyurkó Sándor: Sajnálom, hogy a harmadik játszmára hitehagyottá váltunk. Két fontos dolgunk lesz a négy nap alatt: ismét csapatként működni együtt, és a nyitásfogadást precízebbé tenni.