Tavaly tavasszal kettõs jubileum jegyében készült a bajnoki döntõre a Fino férfi röplabdacsapata. A kaposvári klub 1987-ben jutott fel az NB I-be és 1992-ben szerezte meg elsõ bajnoki címét. Demeter György legénysége teljes sikerrel zárta a 2012-es esztendõt, most pedig a 15. elsõség elhódítására készül. A Kecskemét elleni, három gyõzelemig tartó párharc hétfõn 18 órakor kezdõdik a városi sportcsarnokban.

A somogyi megyeszékhelyen 1947-tõl van jelen a röplabdasport. Akkoriban már szinte minden gyárnak és üzemnek volt csapata, és egyre népszerûbb lett a játék. Az ötvenes évek egyik jelentõs együttese volt a Cukorgyár gárdája, amely a területi bajnokságban ért el sikereket. Az ötvenes években már a nõi és a férfi csapat is eljutott az NB II-ig, majd a hatvanas években még elõrébb lépett a somogyi röplabda.
A fiúk 1964-ben kerültek vissza a másodosztályba, és hosszú évekig meghatározó szerepet játszottak ebben az osztályban. A jól megtervezett utánpótlás-nevelõ munka meghozta az újabb sikereket, és felnõtt egy újabb generáció. Az elkövetkezõ években újabb tehetséges játékosok csatlakoztak a kerethez, a csapat pedig felemásan szerepelt a bajnokságokban. Idõ kellett ahhoz, hogy egy-egy új garnitúra beérjen; akkor aztán jöttek a sikerek.
A nagy áttörést a nyolcvanas évek hozták meg, 1987-ben pedig sikerült feljutni az élvonalba. Már 1986-ban is karnyújtásnyira volt a feljutás: a csapat az NB II. nyugati csoportjában mind a 22 mérkõzését megnyerte, és az osztályozót csak rosszabb szettarányával bukta el. Egy évvel késõbb már semmi nem állt a fiúk útjába, a Kaposvári Dózsát senki nem tudta megverni, ráadásul a társaság eljutott a Magyar Kupában a legjobb négy közé, és végül nagy meglepetésre bronzérmes lett.
Akkoriban nagy dolog volt, hogy a férfi röplabdázók feljutottak az élvonalba, fiatal, tehetséges és népszerû társaság vívta ki a diadalt. Huszonöt évvel ezelõtt valószínûleg nem sokan gondolták, hogy egy páratlan sikersorozat kezdõdött meg ezekben az idõkben…
A többször is névváltozáson átesett csapat 1991-ben jutott be elõször a döntõbe Kapos Volán néven, és akkor még óriási csatában alulmaradt az Újpest ellen. Egy esztendõvel késõbb a Kaposvári Somogy SC már nem hibázta el a végét: az ötödik mérkõzést sikerült megnyerni a Szeged ellen, hazai pályán, húsvétkor, és a kaposvári röplabdázás az elsõ magyar bajnoki címét ünnepelhette. Aki ott volt a városi sportcsarnokban, máig emlékszik a semmivel össze nem hasonlítható hangulatra, a nagy csatára és a sikerre. A fiúk 1993-ban és 1994-ben is megismételték a remek eredményt, és a történet még ezután sem ért véget. Sõt! Az elmúlt években, egészen pontosan 2007 óta már egyeduralkodó az együttes, amely 2012-ben, immár Fino néven 14. alkalommal is elhódította a díszes serleget. 2008 óta mindig a Kecskemét volt az ellenfelünk, és sikerült rájuk ragasztani az „örök második” jelzõt.
Idén áprilisban várjuk az újabb, sorrendben immár a 15. aranyérmet…

BAJNOKI CÍMEINK: 1992, 1993, 1994, 1997, 1999, 2000, 2001, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

Hozzászólások