A nõkkel ellentétben férfi válogatottunk sajnos nem szerepelt sikeresen az Eb-selejtezõkön. Ugyan az elsõ fordulóban még sikerült kiharcolni a továbbjutás, ám a másodikban már pontot sem szereztek. A válogatott teljesítményének értékelésére Demeter György szövetségi kapitányt kértük fel.

„Kezdeném a pozitívumokkal: az elejétõl kezdve örömteli volt, hogy mindenki vállalta a válogatottságot, mindenki jött és a munkához való hozzáállásuk is kiváló volt. Csak sajnos a klubbéli elfoglaltságaik miatt több meghatározó játékos is csak késõn érkezett, így nem volt idõ összeszoknia a csapatnak.”

A legjobbjaink közül Veres Péter a lengyel bajnokság döntõjében volt érdekelt, s így közvetlenül az Alba Regia Kupára tudott csak hazatérni, alig egy héttel a selejtezõk elsõ fordulója elõtt. A belga bajnokságban ezüstérmet szerzõ Bagics Balázs közvetlenül a kecskeméti selejtezõtornára esett be, Gergye Roland pedig csak ezt követõen csatlakozott a kerethez.

„A másik probléma, az a hihetetlen sérüléshullám, amely a játékosainkat sújtotta. Szabó Dávidról és Nagy Péterrõl már a felkészülés elõtt le kellett mondanom, sajnos Baróti Árpira meg kimerültség miatt nem számíthattam és aztán menet közben jött Szabó Alpár, Kaszap Tamás, Molnár István, valamint Veres és Gergye sérülése is. Ez már sok volt nekünk, ennyit nem bírunk ki. Ilyen körülmények között viszont sajnos jelenleg itt van a helyünk.”

Válogatottunk tizenkét mérkõzést játszott májusban, s a székesfehérvári Alba Regia Kupán Svédországtól, Izraeltõl és Romániától is kikaptak. A kecskeméti selejtezõkön már sikerült legyõzni Svájcot és Bosznia-Hercegovinát, csak az utolsó meccsen kaptak ki Norvégiától 3:2-re. A második fordulóban viszont Szlovákia, Görögország és Észtország ellenében hat vereség volt a mérleg.

„Ettõl függetlenül csak egy-két olyan mérkõzés volt, ahol nem voltam megelégedve a csapattal: fõleg a kinti, görögök elleni meccs volt az, amelyen eléggé hitehagyottan játszott a társaság. De amúgy mindenki megtette a magáét, s helyt álltak a fiúk, hiszen a hat meccsen nyertünk négy játszmát is, és mint mondtam, ez a fiatal csapat jelenleg ennyire képes.”

Persze, nem csak fiatalok alkotják a mostani válogatottat, hiszen hat év után visszatért a 35 éves Veres Péter is, igaz a selejtezõk elsõ fordulója után megsérült, így a másodikban már nem játszhatott.

„Én bízom benne, hogy jövõre is jönni fog, mert kell egy ilyen vezéregyéniség ebben a csapatban. Azt különösen sajnálom, hogy nem próbálhattam õt ki Bagiccsal vagy Gergyével, mert ebben a felállásban még komoly potenciát látok.”

Idén már nem lesz több mérkõzése a válogatottnak, Demeter György szerzõdése viszont az év végén lejár. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy õ hogyan tervezi a jövõt.

„Ami engem illet, én szívesen folytatnám a megkezdett munkát, de ha mással képzelik el a jövõt, akkor természetesen átadom a helyem. Jövõre olimpiai selejtezõk lesznek, s emellett szóba került az is, hogy az utánpótlás válogatott felkészülését is a felnõtt stábnak kell majd átvennie az U21-es vb-selejtezõkre. Hosszabb távon pedig úgy gondolom, hogy ennek a fiatal csapatnak – ha mindenki rendelkezésre áll – majd a következõ ciklusban kell majd nagyot villantania. De ehhez az is kell, hogy addigra már légiósaink, ne csak kiegészítõ emberek legyenek klubjaikban, hanem meghatározó játékosok. Akkor ott lehetünk a tûz közelében.”

(hunvolley.hu)

Hozzászólások