Nagyon kevesen mondhatják csak el magukról, hogy elõbb szereztek felnõtt csapat tagjaként bajnoki címet, mint lettek diákolimpiai bajnokok. A ritka kivételek közé tartozik a kaposvári Gergye Roland is.

– A napokban jubilált Kecskeméten. Ez volt a tizedik országos diákolimpiai röplabdadöntõ, amelyen Gergye Rolandot is pályára szólították, s ezzel alighanem csúcstartóvá avanzsált.

– 2004-ben, 11 évesen kezdtem röplabdázni a Kinizsi iskolában Sántosiné Oláh Edit irányításával, s még abban az évben bekerültem a csapatba, amely bronzérmet szerzett a diákolimpián – emlékezett vissza a kezdetekre Gergye Roland, aki néhány nap múlva ünnepli a 20. születésnapját.– 2010-ben került be a Fino Kaposvár nagycsapatába. Azóta már kétszer is ünnepelhetett bajnoki címet és ugyancsak kétszer kupagyõzelmet, ám diákolimpián – három bronz és két ezüst után – most állhatott elõször a dobogó legmagasabb fokára.

– Ne felejtsük el, hogy csapatjátékról van szó, vagyis társak is kellenek. Amúgy a Kinizsivel négyszer, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola csapatával pedig hatszor voltam érdekelt a diákolimpiai finálékban.– Meglepetés volt a kecskeméti arany?

– Az az igazság, hogy nagyon kiegyenlített volt a mezõny, azaz bármi megtörténhetett volna. A Hírös-városban aztán nagyon elkaptuk azt a bizonyos fonalat; az öt fellépésünkön csak egyetlen játszmát veszítettünk.– Miután szinte minden alkalommal különdíjakkal is honorálják a teljesítményét, így az érmek mellett nem kevés trófeát is õriz otthon.

– Valóban már nem egyszerû feladatot jelent elhelyezni õket, de hát ez jelentse a legnagyobb problémát.– Négy éve a serdülõ válogatott tagjaként mutatkozhatott be elõször nemzeti színekben, majd következett az ifi és a junior együttes, ahol csapatkapitánynak is megválasztották. Tavaly õsszel aztán már a nagyválogatottban is helyet követelt magának.

– Szeptemberben Szegeden, rá egy hónapra pedig a Lettországban rendezett Európa-bajnoki selejtezõn szólítottak pályára. A franciáktól mindkétszer kikaptunk 3–0-ra, a spanyoloktól 3–1-re, s a lettekkel szemben is mindkét alkalommal alulmaradtunk.– Miben vagyunk leginkább lemaradva a nemzetközi elittõl?

– Nem kell túl nagy dolgokra gondolni. Leginkább a felkészülésben, pontosabban annak hiányában kell keresni az okokat. Két hetünk volt arra, hogy valamennyire megpróbáljunk összerázódni az Eb-selejtezõre. A francia válogatott tagjai jobb klubcsapatokban játszanak, így értelemszerûen jobban és gyorsabban is tudnak fejlõdni. Amúgy fizikálisan vagy például magasságban szerintem semmi lemaradásunk nincs.

– Ha már szóba került a fejlõdés: Gergye Rolandnak leginkább miben kell még tovább javulnia?

– A nyitásokban és a nyitásfogadásban, na meg a blokkban.– S mik az erõsségei?

– A mezõnymunka és a támadás, amiben az utóbbi években még tovább tudtam fejlõdni.– A Fino Kaposvár alakulata a 15. bajnoki címére és a 16. Magyar Kupa-gyõzelmére készül. Melyik tûnik nehezebbnek?

– A kupa, ugyanis ott egyszer sem lehet hibázni. Azt azért gyorsan tegyük hozzá, hogy nem is fogunk…– A végére hagytuk a szurkolókat leginkább foglalkoztató kérdést. Meddig láthatjuk még Kaposváron?
– Ha minden alakul, ahogy elterveztem és szeretném, akkor a szezon végén elköszönök, s külföld felé veszem az irányt.Az aranymûvesGergye Roland a különbözõ korosztályos és felnõtt országos bajnokságokról összesen 15 aranyat õriz; a tekintélyes kollekcióját még öt ezüst és hét bronz teszi teljessé, ráadásul az érmek mellé a legtöbb esetben valamilyen különdíj is járt.

Mini-bajnokság: ezüstérem (2006).

Gyermek-bajnokság: három bronzérem (2006, 2007 és 2008).

Serdülõ-bajnokság: két aranyérem (2009 és 2010).

Ifjúsági bajnokság: három aranyérem (2009, 2010 és 2012), ezüstérem (2011).

Junior-bajnokság: két aranyérem (2010 és 2011), ezüstérem (2009), bronzérem (2012).

NB II: két aranyérem (2010 és 2011).

NB I: két aranyérem (2011 és 2012).

Magyar Kupa: két aranyérem (2011 és 2012).

Strandröplabda: aranyérem (2011 – junior korosztály).

Diákolimpia: aranyérem (2013), két ezüstérem (2010 és 2012), három bronzérem (2004, 2006 és 2011).

2010 és 2011 után 2012-ben is õt választották meg az év legjobb utánpótlás korú férfi röplabdázójának.
Fenyõ Gábor/Sonline

Hozzászólások