Szerdán délután Kaposváron folytatódott a Magyar Röplabda Szövetség konzultációs sorozata. Tóth Tamás elnök, Boros Márta fõtitkár és legismertebb játékvezetõnk, Hóbor Béla a dél-dunántúli régió sportvezetõivel találkozott.

A kaposvári bajnok és kupagyõztes férfi röplabdacsapatot támogató Fino-Food Kft. székházában elsõként Tóth Tamás elnök tájékoztatta a megjelenteket a szövetség elképzeléseirõl. A szövetség elsõ embere kiemelte: az elmúlt három év munkájának köszönhetõ, hogy a röplabda bekerült a 16, kiemelten támogatott hazai sportág közé, és ha minden a tervek szerint alakul, 2020-ig minden évben jelentõs, több százmilliós állami támogatást kap majd. Ez hihetetlenül nagy elõrelépés a korábbi 7 millió forintos állami támogatáshoz képest. A korábbi hírek arról szóltak, hogy az idén körülbelül 500 millió forintra számíthat a sportág, de a legfrissebb információk szerint 1 milliárd forintot szeretnének kérni a szövetség vezetõi a következõ egyeztetésen.
„A célunk az, hogy ez a pénz a legjobb helyre kerüljön – fogalmazott Tóth Tamás. – Ne feledjük, hogy két szakág, a teremröplabda és a strandröplabda érdekeit kell néznünk. Terveink szerint 600 millió forintot fordítanánk a teremröplabda, 200 millió forintot pedig a strandröplabda fejlesztésére, és szintén 200 millió forint jutna az infrastrukturális fejlesztési igények megvalósítására. Fontos cél a tömegesítés, és az, hogy a röplabda legyen a mindennapos testnevelés jellemzõ sportága. Mindezek mellett az egyetemi szintû röplabdát és a szabadidõs tevékenységeket szeretnénk támogatni.”
A nagy kérdés természetesen az, hogy miként osztják el a pénzt az egyes területeken. Tóth Tamás elmondta: a teremröplabdára szánt 600 millió forint 12-13 százalékát a válogatottak versenyeztetésére és a szövetség apparátusának mûködésére fordítanák. A szövetség saját utánpótlás programjaira 10-12 százalék jutna, a legnagyobb összeget, a pénz 60 százalékát pedig az egyesületek kapnák.
A Nemzeti Nõi Röplabda Liga vezetõi egy úgynevezett piramis elvû támogatási elvet dolgoztak ki, amely különbözõ kritériumok alapján három kategóriára osztja a klubokat. Azok az egyesületek, amelyek az elsõ kategóriába kerülnek (Tóth Tamás szerint 15-17 klub), fejenként 14-16 millió forintra számíthatnak, a második kategória várhatóan 30 egyesülete egyenként 6 millió, a harmadik kategória 20-30 sportszervezete pedig egyenként 2-3 millió forinthoz juthat majd. Mindenképpen segítséget jelent majd, hogy nem a naptári év, hanem a bajnoki évad szerint érkezik majd a támogatás, és a derûlátó elõrejelzések szerint 2013. július elején már hozzá is juthatnak a pénzhez a sportszervezetek – minden bizonnyal pályázati úton.
A csaknem két és fél órás, baráti hangulatú beszélgetésen elmondták véleményüket és javaslataikat a Fino Kaposvár SE, az 1. MCM-Diamant Kaposvári Nõi RC-Kaposvári Egyetem, a Kaposvári Röplabda Akadémia, a Nagybajomi DRC, a PTE-PEAC, valamint a Somogy Megyei Röplabda Szövetség vezetõi és képviselõi. A Kaposvári Röplabda Akadémia az MRSZ támogatását kérte a Nemzeti Röplabda Akadémia megalakításához, és Tóth Tamás támogatásáról biztosította az elképzelést. A konzultáción szó esett még arról, hogy lelkes, elhivatott edzõk nélkül nem lehet elõrelépni, és lényeges lenne, hogy továbbra is megbecsüljék azokat a cégeket, amelyek támogatják ezt a sportágat.

Hozzászólások